Vaccine mod Borreliose


Flåt i græsBorreliose - det er sidst på vinteren, din hund skal vaccineres!
Skovflåten har længe været et problem for både os mennesker og vores hunde, idet den kan overføre forskellige sygdomme. Den mest almindelige sygdom er Borreliose - en bakteriel infektion der overføres, når flåten suger blod. Studier viser, at op imod 55 pct. af alle flåter er bærere af Borrelia-bakterien, og at omkring 15-20 pct. af de danske hunde har været i kontakt med denne bakterie.


flaatventer 2Skovflåten er udbredt over hele Europa og findes især i mark- og skovområder, men er efterhånden også kommet tættere på bymiljøer, idet man kan træffe skovflåter selv i almindelige parcelhushaver.
Skovflåten lægger sine æg i skovbunden, hvor de klækkes. De kun få mm store flåt-larver har brug for et blodmåltid for at kunne videreudvikle sig, og de suger blod fra små fugle og gnavere.
Året efter er de blevet til flåt-nymfer og har igen brug for et blodmåltid på et mindre dyr for at fortsætte deres udvikling.
Igen et år senere har flåten nået voksenstadiet, og her har hunflåten atter brug for et blodmåltid for at kunne lægge sine æg, hvorefter den dør. Det sidste blodmåltid er som regel på et større pattedyr, såsom råvildt.

Når vores hunde bevæger sig rundt i områder med flåter, er det ikke ualmindeligt, at der kravler en eller flere flåter over på dem for senere at sætte sig fast og suge blod.

De flåtbårne sygdomme
Der findes flere forskellige sygdomme, som skovflåten kan være inficeret med såsom Borreliose, Anaplasma, Erlichia og Tick Born Encephalitis (TBE), som tidligere kun har været påvist på Bornholm, men nu muligvis er ved at sprede sig til andre dele af Danmark.
Den mest almindelige af disse sygdomme er Borreliose, som skyldes en bakterie, der lever i flåtens tarmsystem, men i forbindelse med et blodmåltid kan finde på at vandre til flåtens spytkirtler, hvorfra den overføres til dét dyr (eller menneske), flåten suger blod fra.
Man mener, at op imod 55 pct af flåterne i Norden er inficeret med Borrelia-bakterien.
 
img 9669Borreliose
En infektion med Borrelia-bakterien kan resultere i sygdommen Borreliose – en sygdom med mange ansigter og et meget variabelt forløb. Inkubationstiden er som regel 6-8 uger, nogen gange meget længere, og sygdommen kan have både et akut forløb eller et mere kronisk forløb med træthed, ledsmerter, halthed, feber. I værste fald kan hunden får kroniske problemer med hjerte, lever, nyrer eller centralnervesystemet.
Hvis sygdommen opdages i tide, kan den behandles med antibiotika, men en del hunde vil alligevel blive bærere af Borrelia trods behandling og kan til tider få nye udbrud igennem flere år.
 
Forebyggelse af Borreliose
I 2013 blev der for første gang i Norden lanceret en vaccine mod Borreliose hos hund.
Det er dog fortsat – trods vaccination – en god idé at bruge flåtforebyggende midler til sin hund samt se den efter for flåtangreb hver gang, den har været i mark- og skovområder, idet vaccinen kun virker mod Borrelia og ikke de andre mulige flåtbårne sygdomme.


borrelia 0'Trilyme' – vaccinen mod Borreliose
'Trilyme' er en inaktiveret vaccine, som virker mod de tre mest almindelige varianter af Borrelia-bakterien.

Vaccinen virker ved, at den får hunden til at danne antistoffer, som hæmmer Borrelia-bakteriens vandring fra flåtens tarmsystem og til dens spytkirtler under et blodmåltid. Dette medfører, at Borrelia-bakterien ikke overføres til hunden men simpelthen forbliver inde i flåten. Lidt populært sagt kan man sige, at flåten “vaccineres” via hunden.

Hunden skal vaccineres med Trilyme to gange med tre ugers mellemrum som opstart.
Herefter vaccineres én gang årligt – helst sidst på vinteren eller først på foråret, så hunden kan nå at danne rigeligt med antistoffer, inden næste flåtsæson starter. 
Hvalpe kan vaccineres fra 12-ugers alderen.

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram

Konsultation hos
din dyrlæge efter aftale

Alle hverdage 08.00-17.00

Vorup Dyrehospital - Randers