Skip to main content
  • Fodring af kat

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

Fodring af kat

Den første uges tid efter, at du har fået din nye killing hjem til dig, skal den fortsat have dét foder, som den fik i det hjem, den kom fra. Gradvist kan du begynde at skifte den over på et andet killingefoder, såfremt du ønsker at skifte fodermærke.
Der gælder ved ethvert foderskift, at det altid kun må foregå gradvist over 5-7 dage for at vænne killingens mavetarmsystem til det nye foder.

Killinger må sædvanligvis fodres ad libitum med killingefoder indtil neutralisationen, hvorefter de bør skiftes til et foder, der dels tager højde for deres fortsatte vækst samt deres ændrede fysiologiske forhold grundet fjernelsen af kønshormonerne.

Når killingen er udvokset omkring 8-10 måneders alderen, skiftes den over på et voksenfoder. Det vil altid være individuelt, hvornår det rette tidspunkt for foderskift er, og du bør snakke med din dyrlæge om det.

Fodring af voksne katte

Der findes et (alt for) stort udvalg af kattefoder på det danske marked, og det kan være svært at vide, hvad man skal vælge.
Som udgangspunkt skal en sund, normalvægtig voksen kat have et almindeligt vedligeholdelsesfoder af god kvalitet i korrekt afmålt mængde.
Nogle katte kan tåle at have foder stående uden at blive overvægtige, men mange katte behøver ejerens hjælp til at begrænse deres foderindtag. Det gør du lettest ved at måle den korrekte mængde op hver morgen og stille den til side i en lille beholder med låg. Alle i familien ved nu, at denne fodermængde skal række hele døgnet. Da det er i kattens natur at spise lidt men ofte, må der gerne lægges lidt foder over i dens madskål mange gange om dagen i stedet for kun to daglige tildelinger.

Har din kat et sundhedsmæssigt problem - det være sig overvægt, tandsten, urinvejsproblemer eller andet - kan dens problemer afhjælpes af specialfoder. Her er det altid nødvendigt at tale med din dyrlæge om din kats behov, så den bliver hjulpet og støttet bedst muligt.

Fodring af seniorkatten

Vi er alle meget opmærksomme på at skifte vores killing over på voksenfoder, når denne har den rette alder, men mange af os glemmer, at der ligeledes er en sundhedsmæssig gevinst i den anden ende af livet ved atter at skifte livsstadiefoder, nemlig når katten når senioralderen.
Vel vidende at katte kan blive helt op til 15-20 år, anbefales det dog alligevel allerede at skifte sin kat over på et seniorfoder omkring 8-års alderen.
Også her er udvalget stort - tal igen med din dyrlæge, som vil hjælpe dig med at sammenfatte din kats ernæringsmæssige behov med eventuelle sundhedsmæssige aspekter, der skal tilgodeses hos netop din kat.