Skip to main content

Adfærdsproblemer

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

Adfærdsproblemer

Selv om hunde og mennesker er meget forskellige, har vi alligevel lært at leve sammen, lige siden mennesket begyndte at domesticere hunden for mange tusinde år siden.
Vi forventer, at hunden skal tilpasse sig vores levevis, hvilket den helt overordnet set er formidabel til.
Man skal dog altid huske på, at vi mennesker har valgt at tage hunden til os, og derfor er det vigtigt, at vi prøver at forstå dens behov og adfærd bedst muligt set med hundens øjne og ikke kun vores egne.
Rigtig mange adfærdsproblemer opstår, fordi hund og menneske misforstår hinanden, eller fordi hunden ikke trives i de rammer, den skal navigere i.

Det mest udbredte adfærdsproblem hos hunde i Danmark er angst for at være alene hjemme.
Hunden er et flokdyr, og det er i strid med dens natur, at vi lader den være overladt til sig selv. De fleste af os lever dog et liv, hvor vi har brug for at kunne efterlade vores hund alene hjemme engang imellem eller endda dagligt.
Derfor er det utrolig vigtigt, at du lærer din lille hundehvalp helt fra starten af, at det ikke er farligt at være adskilt fra sin flok.
Læs mere om, hvordan du træner din hundehvalp i at være alene hjemme her

Oplever du, at din hund har en uhensigtsmæssig adfærd, er det vigtigt at overveje, hvorvidt det egentlig handler om hundens naturlig adfærd, en tillært uheldig adfærd eller et decideret adfærdsproblem.

Naturlig adfærd
Alle hunde har en naturlig adfærd, som i høj grad er bestemt af dén race og brugsformål, de er avlet til i sin tid.
F.eks er det helt naturligt for mange små hunde at gø rigtig meget.
Med målrettet træning og håndtering kan deres hyppige gøen nedtones men næppe fjernes, da det er en del af disse hundes normale adfærd.

Tillært uhensigsmæssig adfærd
Vores hunde er utrolig dygtige til at tilpasse sig og afkode, hvordan de opnår, hvad de gerne vil. De gør med andre ord, hvad der skal til for at få os mennesker til at opfylde deres behov.
I den proces kan du nemt og ubevidst komme til at indlære en uhensigtsmæssig adfærd hos din hund.
Et eksempel kan være en hund, som er urolig, mens familien spiser til aften. For at få fred til at spise rejser en fra familen sig og snakker med hunden eller giver den noget foder. Nu har hunden opnået noget med sin adfærd, og dette husker den.
Dagen efter vil den forsøge sig igen med den samme adfærd og eventuelt en lidt større vedholdenhed, indtil den igen opnår det, den gerne vil.
Hunden har nu 'opdraget' sin ejer til at rejse sig fra middagsbordet og servicere hunden, men på et tidspunkt bliver man som hundeejer træt af dette og begynder at se det som et problem.
En konflikt er skabt...

Adfærdsproblemer
Har du en hund med et regulært adfærdsproblem, er det vigtigt, at du søger kvalificeret hjælp hos de rette fagfolk så tidligt som muligt. Mange problemer kan afhælpes, når blot der gives tidlig og korrekt vejledning til en løsning.
Afhængig af problemets omfang og karakter kan du henvende dig hos f.eks. din hundetræner eller en uddannet hundeadfærdsrådgiver. Husk dog, at sidstnævnte ikke er en beskyttet titel, så vær kritisk med hvem du vælger og læg vægt på, at det er en person, som har tilstrækkelig uddannelse og baggrund til at varetage problemhunde og hundeproblemer.

Nogle adfærdsproblemer som pludseligt opstået aggressivitet e.l. kan skyldes smerter hos din hund. Lad derfor altid din dyrlæge lave en grundig sundhedsgennemgang af din hund, hvis du har den mindste smule mistanke om, at smerter eller sygdom kunne ligge til grund for dens adfærd.