Skip to main content

Aktivér din hund

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

Aktivér din hund

Hunden er et socialt og intelligent væsen, som har brug for at blive fysisk aktiveret og mentalt stimuleret, og dette gælder alle hunde uanset race og alder. 
Selv den lille 8-ugers hvalp, som man lige har fået hjem til sig, er udstyret med alle de færdigheder, der skal til for at fortsætte den indlæring, der startede den dag, den blev født. Du som hundeejer skal blot fortsætte herfra.

Når det så er sagt, er der naturligvis forskel på, hvilken og hvor meget aktivering den enkelte hund trives bedst med, og her spiller hundens race en stor rolle, idet alle hunderacer er skabt til et bestemt formål, og den aktive brugshund i sin bedste alder har selv sagt behov for mere stimulering end den gamle Engelske Bulldog, der helst bare vil ligge på sofaen og iagttage livet omkring sig.
Aktiveringen skal selvfølgelig tilpasses den enkelte hund.

Generelt skal man skelne imellem fysisk aktivitet, der naturligvis er vigtig for at holde sin hund stærk og i god form og så den mentale aktivering, som ikke kan erstattes af fysiske udfoldelser.
Faktisk kan det være vanskeligt at trætte en hund tilstrækkelig alene ved fysisk aktivitet. 

Fysisk aktivitiet
Din hund har brug for at komme ud og bevæge sig, så den dels kan forrette sin nødtørft, få brugt sin krop og samtidig få stimuleret sine sanser ved at snuse - kort sagt, den har behov for at 'gå på toilettet og læse dagens avis'.

Flere gange om ugen og allerhelst dagligt må der gerne være nogle længere ture, evt. frit i terrænet eller i en hundeskov, hvor din hund for alvor kan slå sig løs og strække benene.
Hvis den er socialt anlagt, kan leg under opsyn sammen med andre hunde også være en god idé.

Selv om mange hunde umiddelbart virker, som om de 'elsker' at løbe efter en bold, der bliver kastet igen og igen, er dette ikke en god idé, idet det hensætter hundens hjerne i en tilstand af stress, og dette kan skade mere end det gavner.

Mental aktivering
En meget simpel måde at aktivere sin hund på kunne være at sprede dens foder ud på gulvet eller græsplænen og så lade den søge det selv. Dette forudsætter naturligvis, at du har en madglad hund, der gider at bruge energi på at finde sit foder.
Har du ikke så meget plads, så kan et sammenkrøllet, gammelt tæppe med foder eller godbidder skjult i alle folder også gøre det ud for en god aktiveringsmulighed.
Du kan også købe eller lave såkaldte 'snusetæpper', der har samme formål. 
Ligeledes kan du købe diverse aktiveringslegesager til sin hund.

Aktivering i form af øvelser, hvor hund og ejer skal samarbejde, er også rigtig god mental aktivering for din hund.
Husk dog kun at træne målrettet og i korte intervaller, da hunden ellers begynder at kede sig, hvis en øvelse skal gentages alt for mange gange efter hinanden.

Hundetræning
Mange starter til hvalpetræning, når de har fået en hvalp, men bliv endelig ved med at gå til en eller anden form for træning sammen med din hund, også når den er blevet lidt ældre.
Det er godt og sjovt for både din hund og dig, og mulighederne er uendelige: lydighed, agility, rally, spor, marktræning, ringtræning, jagt, hundesvømning, m.m.