Kontakt os
Vorup Dyrehospital - Randers
Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00
Alene-hjemme træning
Det er ikke naturligt for hunde at være alene, da hunden er et flokdyr, og det ligger dybt i den at indgå i en større forsamling af individer.
Moderne hunde derimod skal kunne navigere i et hjem og et liv, hvor de til tider er alene rigtig mange timer i døgnet.
Dette kan de fleste hunde godt lære at tilpasse sig til, men det kræver træning og tilvænning fra dét øjeblik, at hvalpen ankommer i sit nye hjem.
Allerede fra første dag din nye hvalp er kommet hjem til dig, skal du gradvist vænne den til, at du går lidt væk fra den, uden at dette har nogle konsekvenser for den.
Du kan f.eks. vælge et øjeblik, hvor din hvalp er optaget af at lege eller spise. Gå nu lige så stille lidt afsides - måske blot nogle få meter, måske helt ind i et andet rum. Sig ikke noget til din hvalp, inden du bevæger dig lidt væk - det skal blot være noget, du gør som en helt naturlig ting.
Sørg for at gå tilbage til din hvalp lige så stilfærdigt og roligt, som du gik, inden den når at blive urolig.
Det er meget forskelligt fra hvalp til hvalp, hvor hurtigt man kan gå frem med denne øvelse. Det vigtigste er, at du ikke skaber uro men blot går og kommer tilbage helt uanfægtet og uden ord. Din hvalp behøver slet ikke at blive gjort opmærksom på, at du går og kommer igen - det er blot noget, du gør.
Gradvist kan du øge afstanden og tiden, hvor du er ude af syne.
Sørg hele tiden for, at det hele foregår uden drama, og skulle din hvalp alligevel nå at blive lidt urolig, lader du som ingenting, så du ikke forstærker og fremmer en eventuel utryghed hos den.
Måske skal du gå et skridt tilbage i træningen og være ude af syne i lidt kortere tid næste gang.
På et tidspunkt bliver det tid til at gå helt ud af dit hjem og efterlade din hvalp alene.
Mange hunde er langt mere trygge ved kun at have et mindre område af hjemmet at skulle overskue, når de er alene hjemme, så beslut hvilke(t) rum, din hvalp skal opholde sig i, når den er alene. Luk af til resten af hjemmet.
Hvis din hvalp har et hundebur, som den er tryg ved, kan det også være en rigtig god idé at stille buret ind i det rum, hvor din hvalp skal opholde sig, mens den er alene. Så kan den søge ind i buret, hvis den føler behov for det.
De første gange du efterlader din hvalp helt alene i hjemmet, skal du kun blive væk i ganske kort tid. Måske kun få minutter af gangen til en start. Gradvist kan du øge tiden.
For ikke at opbygge uro omkring dét, at du går og kommer tilbage, er det vigtigt, at du ikke laver en stor scene ud af det med en masse ritualer, men i stedet på ganske stilfærdig vis bare går og kommer tilbage igen lige så stilfærdigt.
Viser din hvalp uro eller overdreven gensynsglæde så prøv at vente lidt med at tage kontakt til den for ikke at forstærke den i det.
Fortsæt i stedet med at tage din jakke af, stille din taske på plads, m.m., og først når hvalpen igen er blevet mere rolig, tager du kontakt til den og roser den for at være rolig.
Du viser den med din rolige og afdæmpede adfærd, at der ikke er nogen fare på fære, blot fordi du går eller kommer hjem.
Fortsæt nu med et øge det tidsrum, hvor din hvalp er alene.
Gå gradvist frem, og skift imellem korte og lidt længere intervaller.
Lav ikke lange afskeds- og hjemkomstscener - dermed signalerer du til din hund, at det er 'no big deal', at du går ud og ind af huset, som det passer dig.
Når din hund er rolig efter din hjemkomst, må den selvfølgelig få alt den kontakt, den og du ønsker.
Det tager tid at øve alt dette, og det er meget individuelt fra hvalp til hvalp, hvor hurtigt man kan gå frem.
En del af forskellen ligger også i de enkelte hundes natur og race, idet de mere selvstændige hunde ofte har lettere ved at stå på egne ben og finde tryghed i det, mens andre hunde i højere grad søger flokkens beskyttelse hele tiden.
Det er vigtigt at have stort fokus på netop alene-hjemme træningen helt fra start, da vi næsten alle sammen har brug for at kunne efterlade vores hunde alene i kortere eller længere tid - nogle på et dagligt niveau, andre kun engang imellem.
Angst for at være alene hjemme er et af de mest udbredte adfærdsproblemer hos hunde i Danmark, og man skal huske på, at en hund som er bange for at være alene hjemme rent faktisk befinder sig i en tilstand af panisk angst - det er rigtig synd for den, så klø på med træningen lige fra start :-)