Skip to main content
  • Hvilken hund skal jeg vælge?

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

Hvilken hund skal jeg vælge?

Det kræver lange og nøje overvejelser at anskaffe sig en hund. Meget skal tænkes igennem og opvejes, og alle voksne i familien skal være indstillet på at påtage sig et medansvar for hundens trivsel.

En hund
-har man i 10-15 år
-den skal luftes flere gange dagligt
-den skal aktiveres mentalt såvel som fysisk
-den kan/bør ikke være alene alt for mange timer hver dag
-den skal passes og fodres
-den koster mange penge såvel i anskaffelse som i de løbende udgifter, m.m.

Men når nu alt dette er sagt, så skal man også huske på, at en hund
-er den skønneste kammerat
-er en ubeskrivelig glæde
-giver et fantastisk med-og modspil
-er årsag til, at vi kommer mere udenfor og bliver mere sociale, m.m.

Det er vigtigt at overveje, hvilket liv man kan tilbyde en hund, og hvad hundens behov er, idet dette bør veje tungere end ønsket om en bestemt race.
Alle hunderacer er fremavlet til et bestemt formål, og hundens oprindelse og dermed temperament og egenskaber fornægter sig ikke, selv om vi køber den til et helt andet formål end det, den oprindeligt er skabt til.

Eksempler på forskellige hunderacers egenskaber og dermed behov/temperament:
- Jagthunde har generelt et stort motions- og aktiveringsbehov
- Små hunde er ofte mere gøende end store hunde - f.eks. blev Chihuahua'en brugt i Mexico til at give hals, når nogen nærmede sig ejendommen. En egenskab som mange Chihuahua stadig praktiserer, når de sidder i en vindueskarm og gør af forbipasserende på gaden. Altså en helt naturlig og forståelig adfærd for en Chihuahua.
-Hyrdehunderacer 'hyrder' også deres familie, når de er på tur
-De arktiske racer har et stort behov for lange motionsture
-m.m.

Det er derfor rigtig vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvad den pågældende race man har forelsket sig i egentlig kræver af motion, aktivering, pelspleje, m.m.

Dernæst er det en god idé at lære racen lidt bedre at kende, og ingen kender sin race bedre end en opdrætter af racen eller en anden hundeejer med samme race.
Ring til nogle opdrættere i din nærhed og spørg, om du må komme på besøg og lære racen bedre at kende. Enhver seriøs opdrætter vil elske at vise sine hunde frem og øse ud af sin viden og erfaring.

Man behøver bestemt ikke at vælge en hundehvalp af én bestemt race, idet der findes masser af dejlige blandingshvalpe bestående af to eller flere racer.
Sætter man sig igen ind i hundens behov og oprindelse er man godt rustet til at forstå dens adfærd fremadrettet.

Når du er sikker i dit valg, er næste skridt at finde en hundehvalp, og her er det vigtigt, at man ikke lader sig rive med af et impulskøb.
Det er bedre at vente et år på en god hvalp fra et godt sted fremfor at købe en hundehvalp, der er stammer fra en hvalpefabrik, og som er født under kummerlige forhold.
Det sidste kan være svært at gennemskue, idet der desværre findes mange snu hundehandlere, der dækker over hvalpenes ophav med gode historier og til tider falske papirer.
Vær kritisk når du køber hund - er din mavefornemmelse ikke i orden, eller ringer alarmklokkerne, så gå igen!

De fleste mennesker ønsker sig en hundehvalp, idet man i så fald er med til at præge og forme den helt fra starten, men der findes naturligvis masser af dejlige, voksne hunde, som har brug for et nyt hjem eller en omplacering, og der kan bestemt også være fordele ved at vælge en voksen hund, idet man jo så slipper for hele hvalpeperioden, der godt kan være temmelig krævende ;-)

Du er altid velkommen til at ringe til os på Vorup Dyrehospital og få gode råd og vejledning såvel omkring valg af hund som hundens behov og pasning.