Skip to main content
  • Mærkning af katte

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers
Din personlige dyrlæge

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation ved dyrlægen efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

Mærkning af katte

Det er som udgangspunkt desværre endnu ikke lovpligtigt at mærke sin kat på lige fod med de regler, der gælder for hunde, men fra og med d.1.juli 2021 kan det alligevel have stor betydning for dig og din kat, hvis den ikke er mærket.

En ændring i Mark-og Vejfredsloven definerer tydeligt, hvad der skal ske, hvis din kat bevæger sig ind på fremmed grund og bliver optaget af andre:
-Er din kat mærket, skal du kontaktes, og du har nu 24 timer til at afhente din kat.
-Er din kat ikke mærket, kan den person der optager din kat, frit beholde den eller videreformidle den til andre uden forudgående fremlysning.

Med andre ord: er din kat mærket, har du ejerretten over den. Er den ikke mærket, kan den betragtes som hvermandseje i det øjeblik, den bliver optaget af andre.

Lovmæssigt er det ligeværdigt, om du vælger at få din kat øremærket eller chipmærket.
Fordelen ved at lade din kat øremærke er dog, at ALLE kan se, at din kat er mærket, hvorimod aflæsning af chippen kun kan udføres af personer, der råder over en chipscanner d.v.s. dyrlæger, Falck, katteinternater, m.m.

I Danmark findes der to registre til registrering af kattes øretatovering og chipmærker.
De katte vi ID-mærker på Vorup Dyrehospital, bliver allesammen registreret i 'Det Danske Katteregister', som ejes i fælleskab af en række foreninger - herunder Kattens Værn, Den Danske Dyrlægeforening, Dyrenes Beskyttelse, Felis Danica med flere.

Registret er et non-profit foretagende, der fungerer som database og søgemaskine, og igennem hvilket du kan blive genforenet med din bortkomne kat.

Du betaler et engangbeløb, når din kat mærkes og indskrives i registret - beløbet går til stadig optimering af landets største og mest effektive katteregister, som også dækker katte på ferie i flere europæiske lande.

Når vi har øremærket eller chipmærket en kat, indberetter vi den elektronisk til Det Danske Katteregister indenfor 10 dage.
Efterfølgende vil du modtage besked direkte fra Det Danske Katteregister med information om registreringen, vejledning til at logge på registrets hjemmeside, m.m.

Som udgangspunkt er dine personlige oplysninger såsom navn, bopæl og telefonnummer kun tilgængelige for særlige myndigheder herunder politi, Falck og dyrlæger. Du kan dog give tilladelse til, at dine personlige oplysninger træder frem ved enhver søgning på din kats ID-mærke uanset, hvem der søger i registret.

Husk: Det er meget vigtigt, at du altid ændrer oplysningerne i katteregistret, hvis du flytter eller får nyt telefonnummer!

Det er jo via katteregistret, man skal kunne finde dig, såfremt din kat bortkommer.
Mange katte er heldigvis blevet genforenet med deres ejer takket være deres øretatovering!

Husk også: Det er altid dén person, der sælger eller overdrager en kat, som skal skrive under på en ejerskifteerklæring. Denne sendes efterfølgende ind til Det Danske Katteregister, der håndterer ejerskiftet i databasen.