Skip to main content

Hundemassage

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

Læs mere

Hundemassage

Mød Christine Flummer, som er uddannet fysiologisk hundemassør fra Magtor.
Hun har arbejdet som selvstændig hundemassør under navnet Hund i Hånd i Haslund, inden hun startede på Vorup Dyrehospital i en elevstilling som veterinærsygeplejerske men med samtidig og fortsat fokus på hundemassagen.

Nedenfor kan du læse en hel masse om, hvordan hundemassage foregår, og hvad det kan gøre for din hund:

Hvad er hundemassage?

Hundemassage kan direkte sammenlignes med den massage, vi mennesker får. Det er en fysisk påvirkning af muskulaturen, der gør, at spændinger frigives.

Spændte muskler er mindre fleksible, hvilket giver øget risiko for muskelskader, og samtidig nedsættes hundens bevægelighed. Muskelspændinger opbygges derfor ofte over tid, hvilket kan resultere i vedvarende muskelsmerter hos hunden.
Muskelsmerter påvirker både hundens lyst til at bevæge sig, men kan også påvirke dens adfærd i negativ retning.

Massage virker ved at påvirke nervebaner og muskelceller. Blodgennemstrømningen øges, hvilket øger næringsstoftilførslen, så der kan ”repareres” og genopbygges muskelceller. Samtidig øges affaldsstofudskillelsen, så der renses op i muskulaturen. Affaldsstofferne føres med blodet til lever og nyrerne, der udskiller dem med urinen. Affaldsstofferne kan give ubehag og træthed. Dette kan afhjælpes ved at holde ro og drikke rigeligt vand efter massage.
Massage skal derfor ikke være dagen før en ”præstation”. Vi anbefaler mindst 24 timer, men gerne 48 timers, ro efter massage.

Hvordan foregår hundemassage?

Hundemassagen foregår altid på hundens præmisser. Man kan ikke tvinge noget igennem. Hunden skal være tryg i situationen og ved massøren. Jo mere ondt en hund har, jo sværere kan det være at have tillid til en berøring. Men ved at arbejde roligt og gradvist komme dybere og tættere på ”problemet”, kan langt de fleste hunde ”være i det”. Og af samme grund er der sat god tid af til en massage.

En hundemassage er ofte en fremvisning af dæmpende signaler: der gabes, slikkes om munden, savles, kysses, kigges væk eller afbrydes. Og disse signaler bruges til at respektere hundens grænser og samtidig holde massagen ”på sporet”, så der arbejdes, der hvor problemerne er.

Under massagen vil hundene typisk også have øget vejrtrækning. Både fordi de får det varmt og pga. ”let stress”. De savler ofte, bliver røde i tandkødet (pga. den øget blodgennemstrømning) og så bliver de tit meget trætte, tørstige og tissetrængende bagefter!

Du som hundens ejer vil altid have mulighed for at være tilstede under hele massagetiden, da dette skaber yderlig tryghed hos din hund.

Hvilke hunde kan have gavn af hundemassage?

Spændingerne opstår ikke kun der, hvor der er et ”problem” (skade eller led-dysplasi).
Hele kroppen arbejder sammen, for at gøre bevægelse så komfortabelt og energibesparende som muligt. Er der noget, der ikke virker optimalt - f.eks. en dårlig venstre albue, vil hunden automatisk flytte vægten fra venstre forben og over på højre forben og måske også bagud. Dette giver en skævhed i skuldrene og roterer ryggen mod højre. Dette kan både give decideret halthed, men kan også være mere skjult i en uligevægt, hvor et ben ikke er vægtbærende, men alligevel ser ud til at bruges. I en sådan situation vil man typisk ikke finde mange muskelspændinger i venstre forben, selvom skaden er her. Men der vil sandsynligvis være spændinger i de vægtbærende muskler i højre forben og spændinger i ryggen, fordi den bruges skævt til at holde balancen, selvom vægten skydes over på højre forben.

Smerter fra aflastningen kan være lige så slemme som det egentlige problem – men de kan oftest løsnes med massage.
Når der er løsnet op for spændingerne, kan genoptræning sikre, at muskulaturen omkring det svage led opbygges, så hunden ikke belaster kroppen skævt.

  • Sunde og raske hunde

Massage øger blodgennemstrømningen og næringsstoftilførslen.
Dermed øger man musklernes fleksibilitet og styrke og mindsker dermed risikoen for skader. Den øgede blodgennemstrømning har desuden samme positive effekt (næringsstoffer ind, affaldsstoffer ud) på resten af kroppen, inkl. alle organer.

Sportshunde (agility mv.) er selvfølgelig mere udsat for skader end en familiehund. Men næsten alle hunde lader sig let begejstre og passer ikke på deres krop, når de er i gang med en opgave.

Spændinger kan nedsætte musklernes fleksibilitet og bevægelighed, selvom det kan være svært at se på hundens bevægelser.
Massage kan bruges i forbindelse med røntgenbilleder til avlsgodkendelse for at sikre, at der ikke er muskulære spændinger, der påvirker bedømmelsen.

  • Hunde med medfødte ledproblemer

Rigtig mange af vores hunde lider desværre i større eller mindre grad af medfødte ledprobelmer.
Disse kan påvirke både en enkelt side, men nogle gange begge sider, f.eks. ved hoftedysplasi, hvis begge hofter er påvirket. Dette kan skjule problemet, da hunden ikke nødvendigvis vil være halt, hvis begge ben er påvirket.

Fælles for de medfødte ledproblemer er, at massage ikke kan løse selve problemet, men hos mange af disse hunde opstår der muskelspændinger, fordi de aflaster en del af kroppen og dermed belaster resten af kroppen.
Ved at løsne disse spændinger og lave genoptræningsøvelser, kan man sikre en stærk muskulatur omkring de eller de svage led og dermed mindske generne fra ledproblemet.

  • Hunde med ryg- eller spondyloseproblemer

Gigt og spondylose er ofte fulgt af muskelspændinger i ryg og lemmer for at stabilisere de påvirkede led.
Massage kan løsne muskelspændingerne og mindske de smerter, der kommer fra muskulaturen. Samtidig øger massage blodgennemstrømningen i muskler og væv, og dermed øges næringsstoftilførslen, udskillelsen af affaldsstoffer og kroppens egen genopbygning.

Massage og øvelser kan yderligere være med til at opretholde bevægeligheden i de påvirkede led.

  • Hunde med akutte skader

Ved akutte skader bør det altid være en dyrlæge, der tilser og vurderer hunden først, men ligesom ved et ledproblem kan en skade føre til, at hunden aflaster det skadede ben og dermed belaster resten af kroppen, fordi den går skævt.

Massage kan bruges til at løsne spændinger fra denne belastning, og der kan laves øvelser til genoptræning af det skadede ben/led.

  • Hunde med adfærdsproblemer, der bunder i utryghed

Utryghed ses ofte som en ”krop i beredskab”, en anspændt krop.
Hunde reagerer forskelligt på utryghed, alt fra indelukkede til højtkørende hunde, men mange vil have muskelspændinger i nakke og ryg fra denne anspændthed.

Massagen løsner både disse spændinger, og samtidig frigiver en rolig og afslappet berøring hormonet oxytocin, ”kærlighedshormonet”. Dette hormon virker beroligende og modvirker samtidig udskillelsen af stresshormonerne (adrenalin og cortisol) og er faktisk med til at øge tilknytningen mellem individer.

Kroniske smerter kan ligeledes påvirke hundens adfærd.
Det kan ses som ”kortere lunte”, svært ved at finde ro, rastløshed, svært ved at være alene, ødelægger ting. Det kan endda føre til øget aggression, hvis hunden har haft svær smerte eller smerter gennem lang tid.
Kroniske smerter kan også virke modsat og ses som nedsat aktivitet, sover meget, opsøger varme, mindre lyst og mod på ellers normale aktivitet, eller f.eks. at hunden tøver mere når den springer op?

Hvad skal man være opmærksom på hos sin hund, i forhold til smerter i bevægeapparatet

  • Hunde kan være svære at smertevurdere og særligt ved gradvist øget og kronisk smerte.
  • Halthed, selv små ændringer i rytme og balance.
  • Er hunden symmetrisk? Har den stor muskulatur i fronten, men lille på bagparten? (her er der dog visse racer der driller) eller er der forskel på h og v side?
  • Står den lige på sine ben? Eller skyder den et af benene til siden? Drejes bagparten, så et ben står længere fremme end det andet?
  • Sætter den sig altid til den ene side? Og nægter at gøre det til den anden?
  • Tøver den ved visse bevægelser? Spring op i sofaen/bilen?