Skip to main content
  • En sund kat

Kontakt os

Vorup Dyrehospital - Randers

Bogensevej 16
8940 Randers SV
Tlf: 86 41 78 00
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konsultation efter aftale alle hverdage 08.00-17.00

En sund kat

Katte har oprindeligt levet af bytte, som de selv fangede, f.eks. mus og fugle, men familiekatte fodres og anvender derfor ikke deres jagtinstinkt. Især indekatte lever 100 % af det foder, de får serveret. Nogle katteejere lader foderet stå fremme hele tiden, mens andre fodrer katten på faste tidspunkter. Katte, som får lov til at komme ud, supplerer foderet ved at gå på jagt, spise lidt hos naboen eller andre steder.

Katte er udprægede vanedyr og anlægger derfor ofte et bestemt mønster i deres spisevaner. De fleste katte spiser mange små måltider i løbet af en dag. Som katteejer er det derfor vigtigt at vurdere, om der er ændringer i kattens adfærd i forhold til dens normale vaner. Det letteste er at vurdere ændringer i kattens spisevaner, hvis den udelukkende lever af færdigfremstillet foder. Katte, som spiser rester eller supplerer foderet med "jagtbytte", kan være sværere at vurdere. Hvis katte lever af kvalitetstørfoder, dvs. foder med en høj biotilgængelighed, kan man regne med, at en kat på 4-5 kg skal æde 40-70 gram foder dagligt.

Hvis en kat udviser appetitløshed eller egentlig spisevægring, er det et symptom, som skal tages alvorligt.

Afføringen fra en kat er fast i konsistensen og lugter relativt stærkt. Den afsættes normalt fra 1 til 3 gange i døgnet. Selve afsætningen bør ske let og på relativ kort tid. Man skal være opmærksom på, at katte skal have fred og ro til sine toiletbesøg, for uro og stress kan meget let ødelægge kattens normale rutiner. Desuden er katten et meget renligt dyr, og det er derfor vigtigt at bruge kattegrus af høj kvalitet samt skifte det ofte.

Det er meget vigtigt at holde øje med drikkelysten hos katten, der er afhængig af, hvilken form for foder katten får. Hvis katten f.eks. lever af dåsefoder, får den en meget stor del af sit vandforbrug dækket via foderet, fordi dåsefoder normalt indeholder mellem 65 - 85% vand. Tørfoder indeholder kun meget lidt vand, og det er derfor nødvendigt at katten drikker rigeligt ved siden af. Man kan gå ud fra, at en voksen kat i gennemsnit har brug for mindst 1½ dl vand i døgnet. Katte er en dyreart, som er specielt udsat for urinvejssygdomme. De første symptomer på disse sygdomme kan være ændringer i drikkelysten eller urineringsbesvær.

Det er vigtigt at holde øje med kattens urin. Det er uhyre svært, hvis katten forretter sin nødtørft udendørs. Generelt kan man sige, at hvis katten besørger problemfrit udenfor, og den ikke pludselig begynder at besørge indenfor, er der ingen grund til bekymring. Hvis katten er indekat, er det lettere at observere, om urinafsætning begynder at foregå flere gange end sædvanligt, og det er muligt at observere, om katten er længere eller kortere tid om at afsætte urinen. Hvis det er muligt, bør man holde øje med farve- og lugtændringer. Blodtilblanding giver en rød farve, når der er større mængder blod i urinen. Man kan i dag købe kattegrus, hvor blodtilblanding bliver hurtigt afsløret.

Katten er et meget adræt og smidigt dyr. Den bevæger sig let og elegant. Ændringer i denne adfærd bør tages som et tydeligt tegn om fysiske problemer. Mange katte er overfodrede, og det er synd for den. Ejeren bør være meget opmærksom på at holde katten slank.

Katte sover en meget stor del af døgnet. Katten er fra naturens side mest aktiv om natten, og derfor er aktivitetsniveauet ofte lavt i dagtimerne. Kattens sanser er på grund af dens baggrund som jæger meget veludviklede, og det er derfor som regel relativt let at observere, hvis nogle af disse svækkes.

Sådan er den sunde og raske kat klinisk:

Kropstemperaturen ligger mellem 38 og 39 grader.
Slimhinderne er normalt let fugtige og lyserøde.
Vejrtrækningen er ubesværet og med en frekvens på 20-30 i minuttet.
Pulsen er fra 110-130 i minuttet i hvile.
Katten støtter lige meget på alle ben.
Hårlaget er blankt, glat og fastsiddende. Der er ingen parasitter.
Tænderne er hvide, uden større tandstensbelægninger, og der er ingen ubehagelig lugt fra mundhulen.
Katten bør have en middel foderstand, den må hverken være under- eller overvægtig.

Hvad gør jeg for at holde katten sund og rask?

En kat har brug for at blive psykisk og fysisk stimuleret hver dag. Den bør anvende sine muskler og højtudviklede sanser dagligt. Mange katte har ikke mulighed for jagt, og derfor bør man stimulere denne trang ved leg m.m. Adfærdsforskere er enige om, at mange af de problemer som katte får, skyldes, at ejeren ikke sætter sig godt nok ind i kattens naturlige behov. Resultatet bliver, at katten understimuleres og bliver sløv.

Det er meget vigtigt at bruge foder af høj kvalitet, da katte er særligt udsatte for fodringsbetingede sygdomme. Urinvejsproblemer er meget almindelige hos specielt kastrerede hankatte. Det kan i meget stor udstrækning undgås ved fodring med dokumenterede kvalitetsfodermidler.

Katte er instinktivt jægere, hvilket bevirker, at de ofte kommer i kontakt med parasitter fra byttedyrene. Forebyggende behandling mod lopper bør gives. Ormekur må kun ordineres af dyrlægen og gives kun på dokumenteret bevis på orm. Mindst en gang om året bør katten komme til dyrlæge for at få foretaget en sundhedsundersøgelse og en vaccination. Sundhedsundersøgelsen er med til at afdække tidlige symptomer på sygdom, som derved hurtigere kan blive behandlet. F.eks. kan tandstensdannelser og medfølgende problemer blive opdaget i tide, inden egentlige sygdomsproblemer opstår.

Der findes et stort udvalg af legetøj, plejemidler, kattebakker og meget mere. Mange af disse artikler kan være med til at give katten et bedre og mere spændende liv.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis…

  • Du opdager problemer med kattens sundhedstilstand.
  • Du observerer ændringer i kattens vaner.
  • Du er i tvivl om pasning og pleje af din kat.